T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan, dünyada da ilk olan ve T.C. Kültür Bakanlığı tarafından dağıtılan “Güvenli Turizm Sertifikası”, otellere dağıtılmaya başlandı. Güvenli Turizm Belgesi’ne başvuran otel sayısı 3 bine yakın olarak tespit edilirken, belge alan otel sayısının ise iki bine yakın olduğu bildirildi. Belgeleme sürecinin devam ettiği otel sayısının da bin 36 olduğu öğrenildi.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında zorunlu kılınan “Güvenli Turizm Sertifikası” otellere verilmeye başlandı. Sertifika almak için başvuran turizm kentleri arasında en çok başvurunun ise Bodrum’dan olduğu öğrenildi.
Koronavirüsü sürecinde oteller, restoranlar ve kafeler, tur ve transfer araçları olmak üzere üç ayrı kategoride sağlık, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uygunluk açısından Güvenli Turizm Belgesi verilmeye başlandı. Belgeler, Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) onaylı 15 yetkili firma ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından, yapılan başvurular üzerine denetimler sonucunda alınıyor.
Türkiye genelinde Güvenli Turizm Belgesi’ne başvuran otel sayısı 2 bin 665 olarak görülürken, belge alan otel sayısı ise bin 629 olduğu bildirildi. Belgeleme sürecinin devam ettiği otel sayısı da bin 36 olduğu öğrenildi.
Ayrıca Türkiye’de güvenilir turizm belgesi almak için en çok başvuruların yapıldığı bölgelerin başında ise turizmin göz bebeği Bodrum oldu. 76 konaklama tesisi Güvenli Turizm Belgesi alırken, 46 tesis ise belge sürecine devam ettiği öğrenildi.
Birçok otel koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı sıkı önlem aldı. Otellerde salgına karşı alınan önlemlerin ise en üst seviyede tutulduğu görüldü. Sosyal mesafeye uymayan yerli ve yabancı turistler otellerde görevlendirilen personeller tarafından gün boyu uyarılıyor.
Diğer yandan Türkiye Turizm Geliştirme ve Tanıtım Ajansı (TGA)’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Güvenli Turizm Sertifikası hakkında şu bilgilere yer verildi;
Türkiye’nin Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı, tatilini Türkiye’de geçirecek tüm Türk vatandaşlara ve yabancı ziyaretçilere ulaşımdan konaklamaya, tesis çalışanlarından yolcuların kendi sağlık durumuna uzanan geniş bir yelpazede alınması önerilen bir dizi tedbirleri tanımlıyor. Oda sayısı 50 ve üzeri olan konaklama tesisleri için zorunlu, oda sayısı 50’den az olan konaklama tesisleri ve diğer alanlar için isteğe bağlı olup sertifikayı almak isteyen tesis işletmeleri yetkili uluslararası akreditasyon kuruluşlarına başvuruda bulunabilecektir.
Dünyada ki ilk örneklerinden biri olan “Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı”, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde, Sağlık, Ulaştırma, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının katkıları ve tüm sektör paydaşlarının iş birliğiyle hazırlandı.
Konaklama ve yeme-içme tesislerimizi ayrı ayrı kriterler çerçevesinde uluslararası standartlarda denetleyerek, Güvenli Turizm Sertifikasını vermeye yetkili olan akreditasyon firmaları hijyen ve sağlık denetimi ve uygunluk değerlendirmesi yaparak bunlara ilişkin raporlar düzenleyecek ve başvuruda bulunan tesislere düzenli olarak denetçi gönderip kriterlere uygun hizmet verilip verilmediğini denetleyecek.
Belgeyi alan tesisler Kültür ve Turizm Bakanlığı web sitesinden de duyurulacak. Güvenli Turizm Sertifika logosu, belgeyi alan tesislerinin görünen noktalarına asılacak ve müşteriler belge üzerindeki kare kod sayesinde tesis ile ilgili tüm denetleme bilgilerine ulaşabilecek. Bu sayede tüm süreç şeffaflık kazanmış olacak.
Belgelendirme Süreci ve Koşullar
• Denetim periyodu aylık olacaktır.
• Denetimler 1 gün ile sınırlıdır.
• Uzaktan denetim yapılmayacaktır.
• Denetimlere ilave olarak 2 aylık periyodlarda gizli müşteri denetimi ayrıca yapılacaktır ve ayrıca raporlanacaktır. Gizli Müşteri denetimleri mali teklife dahil olacak ayrı bedel talep edilmeyecektir.
• Saha denetiminin ardından belgelendirme en geç üç gün içerisinde yapılacaktır.
• Denetimlerde, kriterler ile uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda ilgili tesise ihtar verilecek, uygunsuzluğun devamı halinde belge iptaline gidilecektir.
• Denetim sonucu verilecek belgelendirme dokümanında kare kod bulunacaktır. Kare Kod herkese açık olacak ve okutulduğunda denetim zamanı, denetçi ismi, denetim sonucu düzeltilen eksikler ve denetime ilişkin diğer detaylara ulaşılacaktır.
• Denetim belgesi gerekli güvenlik unsurlarını barındıracaktır.
• Denetim sonucu tesislerin girişlerine ve diğer görünür noktalarına yapıştırılacak olan etiketler tesislere adetli ve zimmetli olarak teslim edilecektir.
• Mali teklifte Denetçi fiyatları sabit olacaktır.
• Tekliflere belge (sertifika) ve etiket bedeli gibi denetiminden doğabilecek her türlü masraflar ile ulaşım ve denetim için yapılacak diğer masraflar dahildir.
• Fiyatlar 2020 yılı sonuna kadar geçerli olarak aylık bazda TL cinsinden, KDV hariç verilecektir.