hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

Akıllı Şamandıra Denize İndi

Fethiye Belediyesi, Fethiye Körfezi’nde ortaya çıkan renk değişikliği nedeniyle 2019 yılında harekete geçerek, deniz yüzeyinde yaşanan olayların anlık tespiti, ortaya çıkan kirliliğin kaynağının belirlenmesi ve oluşan tüm deniz kirliliklerinin anlık olarak raporlanması adına akıllı şamandıra sistemini harekete geçirdi.

Son Güncelleme :

20 Ekim 2020 - 15:32

Akıllı Şamandıra Denize İndi

Fethiye Belediyesi, Fethiye Körfezi’nde ortaya çıkan renk değişikliği nedeniyle 2019 yılında harekete geçerek, deniz yüzeyinde yaşanan olayların anlık tespiti, ortaya çıkan kirliliğin kaynağının belirlenmesi ve oluşan tüm deniz kirliliklerinin anlık olarak raporlanması adına akıllı şamandıra sistemini harekete geçirdi.

Yaşanan olumsuzluk nedeniyle DenizTemiz Derneği / TURMEPA, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile bir araya gelen belediye yetkilileri, yapılan görüşmeler sonrası Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri tarafından bir proje geliştirilebileceğini belirledi. Yaklaşık bir yıldan bu yana süren AR-GE çalışmaları sonuç verdi ve “Akıllı Şamandıra” ve donanımın deneme kurulumu Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’nın da katılımıyla Fethiye Limanı Aksazlar Mevkii’nde hayata geçirildi.

Fethiye Körfezi’ndeki deniz kirliliğini anlık olarak gözlemlemek ve tespit edilen kirlilik verilerini raporlamak üzere Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen Akıllı Şamandıra Projesi, Fethiye’de üretilen Türkiye’deki ilk ve tek uzaktan bağlantılı ölçüm cihazı olma özelliğine sahip.

Tüm Olumsuzluklar 7 Gün 24 Saat Takip Edilebiliyor

Deniz, göl veya nehirlerde bulunduğu noktadaki kirlilik verilerini tespit ederek bu verileri konum, zaman gibi diğer bilgilerle birlikte kullanıcılara internet üzerinden sunacak gerçek zamanlı ölçüm sistemi, iki adet akıllı şamandıra ve bu şamandıralardan alınan verileri işlenmesi ve servis edilmesinde kullanılan, karaya konuşlanmış bir adet donanım biriminden oluşuyor.

Proje kapsamında marinalar, koylar ve çevresi gibi deniz alanlarının asidifikasyon, bulanıklık, oksijen düzeyi, su sıcaklığı, tuzluluk, klorofil gibi sualtı parametreleri ile rüzgar yönü/hızı gibi meteorolojik veriler ölçülerek kayıt altına alınabilecek. Bunun için güneş paneli gibi kaynaklarla kendi güç ihtiyacını karşılayabilecek şamandıralar kullanılacak.

Deneme sürecinin tamamlanmasının ardından iki adet “Akıllı Şamandıra”, Fethiye’de denizin nabzını ölçmek üzere Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün kullanımında olacak. Bu sayede deniz yüzeyinde bir kirlilik tespit edilmesi durumunda Belediye ekipleri, ilgili bildirimlerde bulunacak. İlk etapta bir yıl işletilmesi planlanan şamandıralarla ilgili işletim sürecinin uzun tutulması düşünülmekte olduğu öğrenildi.

Bilgi ve Savunma Teknolojileri Proje Yöneticisi Melih Torcuk, “Sistemimiz deniz kirliliği ve metorolojik durumla ilgili bilgi üreten Fethiye Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile paylaşan bir sistemdir. Denizin anlık verisi, direkt ilgili kurumlara an itibariyle aktarılacaktır” dedi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Görüşme Başlat
TurizmEkonomisi.Com
Türkiye'nin Turizm Endüstrisi haber platformu TurizmEkonomisi.Com'a hoşgeldiniz!

Haber Merkezi
haber@turizmekonomisi.com

Reklam Servisi
reklam@turizmekonomisi.com