Her yıl yüzlerde festivalin, binlerce etkinliğin düzenlendiği ülkemizde zaman zaman çalışan sağlığı ve iş güvenliği sorunları da yaşanıyor. Bu istenmeyen durumlara karşı “anahtar teslim” çözüm sunan ve yerinde hizmet veren Hefi İş Sağlığı ve Güvenliği kuruluşu, etkinlik profesyonelleri ile iş birliğine giderek hem riskleri en aza indiriyor ve hem de kayıpları önlüyor.
Etkinlik dünyasında sıklıkla göz ardı edilen iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda yeni bir çözüm ortağı yılların deneyimi ile öne çıkıyor. Etkinlik yeri Türkiye’nin neresinde olursa olsun “yerinde” hizmet verecek mobil ekipler ile Hefi İş Sağlığı ve Güvenliği kuruluşu etkinlik öncesinde planlama danışmanlığından risk analizine, ilk yardımdan eğitimlere uzanan geniş yelpazede hizmet veriyor.
İş kazaları olarak da tanımlanan bu türden istenmeyen durumlar; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile “iş yerinde veya işin yürütülmesi nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen veya bedenen engelli hale getiren olaylar” olarak tanımlanıyor. Konuyu 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu de tanımlıyor. “İş yerinde olan veya yapılmakta olan iş nedeni ile yaşanan, ulaşım dahil tüm kazalar” bu kapsamda ele alınıyor. Türkiye’deki istatistikler bu konuda yaşanan üzücü tabloyu tüm çarpıcılığı ile ortaya koyuyor. 2011 yılında bu türden istenmeyen durumların sayısı 70 binin altında* kalırken, bir yıl öncesinde bu sayı 450 bine yaklaştı. Yaralar ve yüzeysel yaralanmalar ilk sırayı alırken, çıkık ve burkulamalar ikinci sırayı, kemik kırılmaları üçüncü sırayı alıyor. Ölümle neticelenenler ise günümüzde de bu konudaki ihmallerin boyutlarını ortaya koyuyor.
Konu başta kısa adı ILO olan International Labour Organization | Uluslararası Çalışma Örgütü ile WHO World Health Organization | Dünya Sağlık Örgütü’nün de gündeminde ilk sıralardaki yerini koruyor.
Hefi Sağlık ilk günden devreye giriyor…
Başta festivaller olmak üzere geniş ölçekli etkinliklerde farkındalık yarayan Hefi Sağlık, hazırlıkların başladığı ilk günden itibaren profesyonellerin yanında yerini alıyor. Danışmanlık hizmeti veriyor, çözümler üretiyor, eğitimler veriyor yeri geldiğinde denetimler yapıyor.
Geçici olarak işe alınan part-time veya proje bazlı çalışanların işe giriş muayenelerini yapıyor, akciğer grafisini çekiyor, özel izalasyonu olan mobil ünitesinde ve merkez binasında işitme (odyometri) testi yapıyor, solunum fonksiyonlarını ölçüyor, göz muayenesi ile çalışan sağlığını gözetiyor. Hijyenin daha da önem kazandığı gıda ile ilgili bölümlerde çalışanların portör muayenelerini mobil laboratuvarı ile yerinde gerçekleştiriyor. Gerek görülmesi halinde tetanoz ve sarılık aşıları, açlık kan şekeri (glikoz) ve idrar testi konularında hizmet veriyor. Hastaneye gitmeden alınamayacak sağlık hizmetlerini sahaya getiriyor.
Hefi Sağlık, ilgili mevzuata uygun olarak 2018 yılından bu yana, iş dünyasında OSGB olarak anılan Ortak Sağlık Güvenlik Birimi hizmetlerinin a’dan z’ye tamamı gerek İstanbul merkezinde gerekse yapılandığı illerde ve gerekse mobil üniteler ile istenilen her yerde veriyor.
Başta laboratuvar olmak üzere tüm birimleri ile 7/24 hizmet veren www.HefiSaglik.com, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelere iş yeri hekimliği konusunda da çözüm ortağı oluyor.
Risk analizi ve değerlendirmesi ile başlayan süreç, acil durum planlaması hizmetleri ile danışmanlık ve denetim hizmetleri ile bütünleniyor. Tam donanımlı laboratuvar hizmetleri ve mobil sağlık hizmetleri ile pekişiyor. Sahne ve iskelesi gibi yüksek yerlerde çalışma esasları, yangın eğitimlerinden ileri seviye ilk yardım kapsamında suni solunuma kadar uzanan programlar ile taçlanıyor.
(*) https://www.karmaisg.com/blog/turkiyede-is-kazalari-istatistikleri