Karacı Tours olarak Türkiye’ye gelen turistlerin beklentilerini karşılamak ve memnuniyetlerini artırmak adına hangi yenilikçi hizmetleri sunuyorsunuz?
Karacı Turizm 1998 yılında İncoming ve Tur ana faaliyet amacıyla kuruldu. Daha sonraki süreçte Rus dili konuşan ülkelerden turist getiren acentalara tur hizmetleri sunmaya başladı ve bu yaklaşık 25 sene devam etti.
Yapılanmasını Türkiye içerisindeki şubeler dışında, Bulgaristan, Makedonya, Hırvatistan, Sırbistan başta olmak üzere Balkanların bir çok bölgesinde kendi ofisleri ve araç parkıyla hizmet vermeye devam etti. Türkiye başta olmak üzere bir çok ülkeden, içinde bulunduğu ülkelere Turist akışı sağladı.
Pandemi sürecinde ve sonrasında teknolojiye ağırlık vererek, kişiselleştirilmiş hizmet sunumunu ön plana alarak, tüm seyahat sürecini, şeffaf bir şekilde turistlere sunarak memnuniyetlerini üst seviyeye taşımaktadır.
Türkiye’nin uluslararası pazarlarda daha fazla tercih edilmesi için yürüttüğünüz çalışmalardan bahsedebilir misiniz?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hem teknolojik yenilikler hemde ürün çeşitliliği ile daha çok turist akışı sağlama çabasındayız. Örneğin döviz girdisi yüksek faaliyetlerden sağlık turizmi konusunda yüksek sayılarda hastayı ülkemize getirip hem sağlıklarına kavuşmalarına aracı oluyoruz hem de ülkeye daha fazla döviz girmesi için çaba gösteriyoruz.
Incoming turizmi açısından Türkiye’nin en güçlü pazarları nelerdir ve bu pazarlardaki payımızı artırmak için hangi stratejilere odaklanmalıyız?
İncoming alanında en büyük pazarlar Almanya, Rusya ve İngiltere olarak görünse de, daha küçük sayılarla turist gönderen ülkelere de daha fazla eğilmek gerekiyor. Büyük pazarlardan gelen sayılar toplam 15 milyon gibi telaffuz edilirken, gelen toplam sayının 60 milyon olarak açıklanması, aradaki farkın farklı pazarlardan olduğunu doğruluyor. Bu pazarları büyütmek için başta sağlık turizmi olmak üzere diğer segmentleri 12 aya yayabilmenin çalışması yapılmalı ve ülke geneline homojen bir dağılıma önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Turizm sektöründe dijitalleşme ve online rezervasyon sistemlerinin yükselişi incoming turizmini nasıl etkiliyor? Bu değişime uyum sağlamak için neler yapılmalı?
Teknoloji çağımızın vazgeçilemez bir gerçeği.Pandemi bu süreci hızlı bir şekilde erkene aldı.Teknoloji yani online rezervasyon sistemleri doğru şekilde kurgulanıp kullanıldığı takdirde, sayıların artması ve hizmet kalitesini koruyarak takibini yapmak daha kolaylaşacağı için,pazarın büyümesi adına çok önemsenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizler uzun yıllardır teknolojiye yatırım yapıyoruz.
Türkiye’nin 12 ay boyunca turizm yapılabilen bir destinasyon olması için ürün çeşitliliği veya altyapı açısından daha fazla hangi yatırımlara ihtiyaç var?
Türkiyenin 12 ay boyunca tercih edilen bir destinasyon olabilmesi için, turizm potansiyeli olan bölgelerin rehabilatasyonu, envanter çalışmasının genişletilmesi, şehir hatta ilçe özelinde bile gerekli çalışmaların yapılması gerekir. Örnek vermek gerekirse, sağlık turizmi için ülkemizin coğrafik yapısı çok uygun ve buraların küçük dokunuşlarla ekonomik bir gelir kaynağına dönmesi mümkündür. Sadece medikal anlamda değil daha geniş bir yelpazade yapılabilecek sağlık turizmi bir başlangıç ve iyi bir örnek olacaktır. Bu çalışmaları günün şartlarına uygun bir mevzuat altyapısı ile desteklemek, hızlı sonuç alma açısından çok faydalı olacaktır.