TÜRSAB Heyeti’nin Türkiye turu devam ediyor. Akdeniz Bölgesinde Alanya, Manavgat-Side ve Kemer ilçelerinde yer alan üyelerle bir araya gelen TÜRSAB Heyeti; düzenlenen toplantılarda, yoğun geçen sezonu değerlendirdi.
Türkiye’nin dört bir yanında hizmet veren seyahat acentaları ile buluşmak üzere başlatılan Türkiye turunun üçüncü etabı Alanya ile başladı, Manavgat-Side ve Kemer ile devam etti. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya öncülüğündeki TÜRSAB Heyeti’nde; TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyeleri Hamit Kuk, Hasan Eker, Soner Bacaksız, Denetim Kurulu Başkanı Ahmet Özden, Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Rıza Perçin, Alanya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kerim Sarıkaya, Manavgat-Side Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Uslu, Kemer Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Akbaba, Kapadokya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Talip Aldemir, Batı Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Ercan Güner ve Mezopotamya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl yer aldı.
Gezi kapsamında bölgede toplantılar düzenleyen TÜRSAB Heyeti, söz konusu toplantılarda seyahat acentaları temsilcileriyle yoğun geçen sezonu değerlendirerek sektörün nabzını tuttu.
BAĞLIKAYA: “ÖNÜMÜZDEKİ YIL SEYAHAT ACENTALARIMIZ İÇİN ÇOK DAHA İYİ GEÇECEK”
Alanya, Manavgat-Side ve Kemer’de düzenlenen toplantılarda konuşan Firuz B. Bağlıkaya, son üç yıllık yönetim dönemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 2019 yılı sonunda ikinci kez seçilmelerinin ardından baş gösteren ve tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgınının Dünya ve Türkiye turizmini derinden etkilediğini vurgulayan Bağlıkaya şöyle devam etti: “Biliyorsunuz iki yılımız pandemi ile geçti. Son bir yıldır da işler bir nebze açıldı. Özellikle Antalya bölgesi, bu yıl fena olmayan bir sezon geçiriyor. Bu son derece umut verici. Önümüzdeki yılın seyahat acentalarımız için çok daha iyi geçeceğine inanıyorum.”
“BU YEMEKLER TÜRSAB’IN DEĞİL KENDİ ŞAHSİ DAVETLERİMDİR”
TÜRSAB Heyeti’nin gerçekleştirdiği Türkiye turu hakkında sosyal medyada yazılan yazılara da cevap veren Firuz Bağlıkaya, “Bu seyahatler ve bu kapsamda düzenlenen yemekli toplantılar TÜRSAB’ın değil, kendi şahsi davetimdir. Bunun bilinmesini istiyorum. Bu geziler için Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin kasasından tek kuruş harcamıyorum. Bizimle seyahat eden yol arkadaşlarım da kendi masraflarını kendileri karşılıyorlar” ifadelerini kullandı.
“REHBERLERLE İLGİLİ SORUNUN EN KISA SÜREDE ÇÖZÜLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Konuşmasında rehberler ile ilgili yasa teklifini de değerlendiren TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya konuyla ilgili şunları kaydetti: “Rehber sorunu ile ilgili Türkiye genelinde ciddi sıkıntı var. Bu konuda hazırlanan yasa teklifi Bakanlığa verildi. Biz de bu konudaki fikirlerimizi ve görüşlerimizi ilettik. Şöyle ki; Ana dilde rehberlikle ilgili düzenlemenin yapılması gerekiyor. Rehberlik yapacak arkadaşların, üniversitelerin rehberlik bölümünden mezun olanların veya arkeoloji bölümünden ilgili bölümlerden mezun olanların, lisans sınavını verene kadar iki yıl ya da üç yıl kendi lisanlarında rehberlik yapabilmeleri önemli. Rehber açığımızı en azından bir dönem bu şekilde kapatalım. Özellikle istediğimiz ikinci konu da müze ve ören yerleri dışında rehber kullanımının zorunlu olmaması konusu. Bakanlıktaki görevliler bu iki talebimizin de yasada yer aldığını söylediler. Dolayısıyla biz yasanın çıkmasını bekliyoruz. Aldığımız habere göre Bakanlık yasayı Meclis’e sevk etmiş, Ekim-Kasım gibi çıkması bekleniyor. Rehberlikle ilgili sorunun çok kısa sürede çözüleceğini düşünüyoruz.”
“PANDEMİ DÖNEMİNDE TÜRKİYE’DE AİDAT ALMAYAN TEK BİRLİĞİZ”
24’üncü yönetim döneminde hayata geçirilen çalışmalarla ilgili de bilgi veren Bağlıkaya sözlerine şöyle devam etti: “2020 yılında aidat almayan tek kurum olduk. 2020 yılında Cumhurbaşkanlığına müracaat ettik ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile her üyemizin cebine aslında 3400 TL bir katkıda bulunmuş olduk. Bizim girişimlerimizle 2021 yılı aidatlarına yapılacak zammın yüzde 50 oranında düşürülmesini sağladık. Halk Bankası ile yaptığımız iş birliği protokolü ile seyahat acentalarımız sadece belgelerini göstererek kredi alabildi. Bu krediyi 1000’in üzerinde seyahat acentamız kullandı. Pandemi döneminde hiç kimse sokağa çıkmazken, biz İçişleri Bakanlığı’ndan özel izinle tur ve transfer yapılmasını sağladık. Yasaya göre pandemi döneminde ofislerini açmak zorunda olan seyahat acentalarımızın evden çalışması için yaptığımız başvuru olumlu sonuçlandı. Paylaşımlı ofis uygulaması ile birden fazla acentanın aynı ofisi kullanmasını sağladık. Yani bir ofiste eskiden bir acentadan fazlası olamıyordu şu anda olabiliyor. Devletin hemen hemen her kademesinde gerçekten çalmadığımız kapı kalmadı. Halledebildiğimiz konular oldu, halledemediklerimiz oldu. Başarılı olanlar oldu, olmayanlar oldu.”
“AİDATLARI, KURULUŞ ÜCRETİNİN BİNDE BİRİ YAPIN”
Bu yönetim döneminde belge devri konusunda da çalıştıklarını açıklayan TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya; “Belge devri konusunda belge fiyatlarının artırılması için çok uğraştık. Belgelere devir imkânı verin ki insanlar pandemide bir zorluğu aşabilsin dedik. Bu meslekten çıkmak isteyen arkadaşlar için belgeler, o günün fiyatlarıyla 500 bin TL, aidatlar da 500 TL olsun dedik. Ancak belge devri konusunu bizim istediğimiz gibi çıkarmadılar. Belgeyi alan kişi isim hakkını alamıyor. Acenta belgeyi devraldığında bu şirketin borçlarını da devralmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla bu konunun seyahat acentaların lehine yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.
Muhalefettekiler aidat konusunu çok sık gündeme getiriyorlar. Arkadaşlar, TÜRSAB’ın aidat oranını belirleme yetkisi yok, yasa ile belirleniyor. Başkanlığa adaysınız ama dünyadan haberiniz yok. Bizim elimizde olsa aidatları hemen düşürürüz. Bizim talebimiz şöyle: Kuruluş bedeli 1 milyon TL olsun, aidat 1000 TL olsun. Şu anda yasa diyor ki aidatlar giriş ücretinin yüzde 5’i kadardır. Kuruluş ücreti 100 bin TL olunca, aidatlar 5000 TL oluyor. Biz diyoruz ki bunu düzeltin ve binde biri yapın. Bakanlığa bu talebimizi bildirdik. Yasal olarak elimiz kolumuz bağlı olduğu için biz bir şey yapamıyoruz. Bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.