Bodrum'un Kumbahçe Meydanı'nda 1993 yılından bu yana faaliyet gösteren Berk Balık Restoranı, ağırlaşan işletme koşullarının ardından kapılarını kapatmıştır. Otuz üç yıllık hizmet döneminin sonunda restoranın tahliye işlemleri devam etmektedir. İşletmeci Korhan Pekmezci, kapanma kararının tek bir nedene bağlı olmadığını, yüksek kira, ecrimisil ödemeleri, artan işletme giderleri ve müşteri sayısındaki düşüşün birlikte etkili olduğunu belirtmiştir.
Pekmezci, Bodrum'da turizm sektörünün karşı karşıya olduğu ekonomik zorlukları detaylı şekilde açıklamıştır. Döviz kuru dalgalanmalarının turizm akışını olumsuz etkilediğini, bunun sonucunda restorana gelen müşteri sayısının azaldığını ifade etmiştir. Özellikle kira yükünün yanı sıra Bodrum Belediyesi ve Milli Emlak Müdürlüğüne yapılan ecrimisil ödemelerinin işletme üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu vurgulamıştır. Pekmezci, işyeri içi ve dışı olmak üzere iki ayrı ecrimisil ödediğini belirtmiştir.
İşletmeci, bu sezon Bodrum koşullarına göre kötü bir dönem geçirmediğini ancak toplam maliyetlerin taşınabilir seviyeyi aşmış olduğunu açıklamıştır. Yüksek kira bedelleri, ecrimisil yükümlülükleri ve genel işletme giderleri kombinasyonunun restoranın dayanabileceği sınırı aştığını belirterek, bu nedenle kapanma kararı aldıklarını ifade etmiştir. Berk Balık'ın kapanması, Bodrum'da turizm işletmelerinin maliyet baskısı altında yaşadığı zorlukları bir kez daha gözler önüne sermiştir.





