Batman'ın Sason ilçesinde yer alan Mereto Dağı'nda 20 Temmuz 2026'da "Gökyüzü Gözlem Etkinliği" gerçekleştirildi. Deniz seviyesinden 3 bin metre yükseklikteki dağda düzenlenen etkinliğe doğa, müzik ve astronomi tutkunları katılarak gün batımını izledi ve teleskoplarla gökyüzünü inceledi. Kaymakam Furkan Başar etkinliğin gerçekleştirilmesinde önemli rol oynadı.
Mereto Dağı, son günlerde Türkiye ve Avrupa genelinde etkisini artıran yoğun sıcaklardan kaçmak isteyen ziyaretçilerin tercih ettiği bir destinasyon haline gelmiştir. Bölgede yaşanan bunaltıcı iklim koşulları nedeniyle yüksek rakımlı alanlar serinlemek isteyenlerin uğrak noktası olmuştur. Dağın coğrafi konumu ve iklim özellikleri, hem turist çekmekte hem de bilimsel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.
Gökyüzü gözlem etkinliği, bölgenin turizm potansiyelini göstermesi açısından önem taşımaktadır. Astronomi ve doğa turizmi, özellikle yaz aylarında alternatif turizm faaliyetleri arasında yer almakta ve yerel ekonomiye katkı sağlamaktadır. Mereto Dağı'nda düzenlenen bu tür etkinlikler, bölgeyi bilim ve kültür turizminin merkezi haline getirmeyi amaçlamaktadır.
Etkinliğin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi, Sason ilçesinin turizm alanında gelişme gösterdiğini ve bölgenin çeşitli ziyaretçi gruplarının ilgisini çektiğini ortaya koymaktadır. Dağın yüksek rakımı, temiz havası ve gece gökyüzünün berraklığı, astronomi meraklıları için ideal gözlem koşulları sunmaktadır. Gelecekte benzer etkinliklerin düzenlenmesi, Batman'ın turizm haritasında daha belirgin bir yer almasını sağlayabilir.





