Fethiye'nin Ölüdeniz Mahallesi'nde faaliyet gösteren yamaç paraşütü pilotları, 8 Temmuz 2026 tarihinde uçuş yapmama kararı alarak sektördeki sorunlara dikkat çekmeye başladı. Ölüdeniz Yamaç Paraşütü Pilotları Kooperatifi üyesi yaklaşık 150 pilot, sabah saatlerinde Muğla AFAD İl Binasına gelerek taleplerini Vali Yardımcısı Murat Sarı ve Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Toprak'a sundu.
Kooperatif sözcüsü Gani Arslan tarafından yapılan açıklamada, yamaç paraşütünün Fethiye turizminin en önemli unsurlarından biri olduğu vurgulanırken, yıllardır dile getirilen sorunların çözülmediği belirtildi. Pilotlar, artan maliyetler, altyapı eksiklikleri, denetim sorunları, plansız büyüme ve kontrolsüz rekabet nedeniyle sektörün ciddi bir çıkmaza girdiğini ifade etti. Sigorta, vergi, transfer ve işletme giderlerinin her geçen gün arttığını, buna karşın sürdürülebilir fiyatların altında satış yapılmasının işletmeleri zor durumda bıraktığını dile getirdiler.
Talep listesi ve hedefler
Pilotlar, Babadağ yamaç paraşütü pistlerinin uluslararası standartlara uygun hale getirilmesini, ikinci bir ambulansın sürekli görev yapmasını, pist yollarının güvenli şekilde düzenlenmesini ve sektör temsilcilerinin karar alma süreçlerine dahil edilmesini talep etti. Açıklamada, "Bu eylem ne turizme ne de misafirlerimize karşı yapılmıştır. Amacımız Babadağ yamaç paraşütü faaliyetlerinin geleceğini korumaktır" denildi.
Eylem sonrasında Babadağ semalarında paraşütlerin sayısında belirgin bir azalma gözlenirken, sektör temsilcileri sorunun çözümünü beklemektedir. Pilotlar, seslerini duyurabilmek için uçuş yapmama kararını sürdüreceğini belirterek, yetkililerin taleplerinin karşılık bulmasını istedi.





