Flash
Sektörün kalbi buradan atıyor — haber, analiz, e-dergi.Turizm Ekonomisi yeni nesil altyapıya taşındı.Sektörün kalbi buradan atıyor — haber, analiz, e-dergi.Turizm Ekonomisi yeni nesil altyapıya taşındı.
Turizm Ekonomisi
Ekonomi

Türkiye havalimanlarında 8 ayda 167,5 milyon yolcu: yarısı İstanbul ve Antalya'dan

İstanbul ve Antalya, sekiz ayda toplam trafiğin yaklaşık yarısını taşıdı

Turizm Ekonomisi - Editör·1 dk okuma
Yazı boyutu
Türkiye havalimanlarında 8 ayda 167,5 milyon yolcu taşındı

Türkiye'nin havalimanlarında 2026 yılının ilk sekiz ayında toplam 167 milyon 552 bin 966 yolcu hava yoluyla seyahat etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından açıklanan rakamlara göre, İstanbul ve Antalya havalimanları başta gelmek üzere ülkenin turizm ve ulaştırma altyapısı yoğun bir talep görmüş durumda. Söz konusu iki şehrin havalimanları yalnızca aynı dönemde 81,7 milyon yolcuyu ağırlamış, böylece toplam trafiğin yaklaşık yarısını üstlenmiştir.

Ağustos 2026 ayı istatistikleri, havalimanlarındaki operasyonel yoğunluğu net biçimde ortaya koymaktadır. İç hat uçak trafiğinde 97 bin 625, uluslararası hat trafiğinde ise 106 bin 231 iniş-kalkış gerçekleşmiştir. Üst geçişler dâhil olmak üzere toplam uçak hareketliliği 255 bin 970'e ulaşmıştır. Dış hat uçak trafiği bir yıl öncesinin aynı dönemine kıyasla yüzde 1,5 oranında artış göstermiştir.

Yolcu taşıma kapasitesi açısından bakıldığında, ağustos ayında iç hatlarda 11 milyon 144 bin 749, dış hatlarda 17 milyon 643 bin 496 kişiye hizmet verilmiştir. Direkt transit yolcuları da kapsayan toplam yolcu sayısı 28 milyon 794 bin 764 olarak hesaplanmıştır. Genel yolcu trafiği bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 artarken, iç hatlardaki büyüme yüzde 6,8, dış hatlardaki artış ise yüzde 2,7 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Bu veriler, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından derlenen resmi istatistiklerden oluşmaktadır. Havalimanlarındaki yoğun trafiğin devamı, Türkiye'nin bölgesel ulaştırma merkezi konumunu ve turizm çekiciliğini pekiştirmektedir.

Kaynak: CNN Türk Ekonomi

PaylaşXFacebookLinkedInTelegramWhatsApp

Yorumlar

Her yorum editör onayına düşer. Hakaret, yalan haber ve kişilik hakları ihlali yayımlanmaz.

İlk yorumu sen yaz.

İlgili haberler