Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin Malatya durağı, geleneksel el sanatları ve kültürel mirasın tanıtıldığı etkinliklerle başladı. Dokuz gün boyunca sürecek festival, ilk gün söyleşiler, atölyeler, fotoğraf etkinlikleri ve çocuk programlarıyla Malatya'nın kültürel zenginliğini farklı yaş gruplarına sundu.
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Yaşayan Miras Söyleşisi: Yaygın Kültürel Eğitimlerde Oya Sanatı" programında iğne oyasının kültürel mirastaki yeri ele alındı. Motiflerin sembolik anlamları, doğal malzemelerin kullanımı ve usta-çırak geleneği üzerinden oya sanatının kuşaktan kuşağa aktarılan bilgi birikimi katılımcılarla paylaşıldı. Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen "Şönil Çiçek Atölyem: Bük, Şekillendir, Tasarla" etkinliğinde katılımcılar renkli şönilleri şekillendirerek dekoratif çiçek tasarımları hazırladı.
Aynı kütüphanede gerçekleştirilen "Tezhip Sanatıyla Kitap Ayracı Yapımı" atölyesinde klasik tezhip motifleri ve renklendirme teknikleri uygulamalı olarak tanıtılırken, katılımcılar kendi kitap ayraçlarını tasarladı. Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Ahşap İşleri Atölyesi"nde geleneksel Türk deri sanatının Orta Asya'dan Osmanlı'ya uzanan gelişimi ve debbağlık geleneği anlatıldı. "Bez Bebek Yapımı Atölyesi"nde Anadolu'nun farklı bölgelerinde kuşaktan kuşağa aktarılan bez bebek geleneği tanıtılırken, "Motiflerde Malatya, Dokusunda Kültür" atölyesinde Malatya ile Kahramanmaraş'ın ortak kültürel mirası halı, kilim, dokuma ve nakış sanatı aracılığıyla ziyaretçilere aktarıldı.
Sanat Sokağı Sanat Merkezi önünde gerçekleştirilen FotoMaraton Malatya, amatör ve profesyonel fotoğrafçıları bir araya getirdi. Katılımcılar festival kapsamında belirlenen temalar doğrultusunda Malatya'nın tarihi yapıları, kültürel mekanları ve günlük yaşamını fotoğrafladı. FotoMaraton Çocuk etkinliğinde ise çocuklar, aileleri ve deneyimli fotoğrafçılar eşliğinde şehri keşfederek fotoğrafın anlatım gücünü deneyimledi.





